Friday, January 7, 2011

Sinar Baru di Tahun Baru

Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru bagi semua pelawat-pelawat blog ini.Segala Puji bagi Allah yang masih memberi peluang untuk kita terus bernafas di bumiNYA. Semoga perjalanan hidup kita diiringi dengan rahmat dan kasih sayang dari Allah senantiasa..ameen.

Sudah lama tidak mencoret diruangan ini.Mungkin terlalu sibuk dengan urusan dunia, moga tidak melalaikan, siap dengan tak ingat password pula tu, alhamdulilah semua dapat diatasi dengan pertolonganMU ya ALLAH..

Tanpa disedari kita sudah melangkah ke 1432 masihi dan 2011 bagi tahun hijrah..cepatnya masa berlalu. Umur pun dah semakin bertambah semakin tua. Bagaimana pula dengan iman dan ibadah kita? Diharap juga bertambah seiring dengan kematangan usia, insyaAllah.

Apakah azam tahun baru anda tahun ini? soalan yang sering diajukan apabila berada di tahun baru. Semestinya lebih baik dan lebih cemerlang dari tahun-tahun yang sebelumnya di samping menunaikan azam tahun lepas yang belum tertunai.

Dalam hidup ini setiap insan mesti mempunyai matlamat hidup masing-masing. Di dalam Al-Quran Allah telah memberi garis panduan tujuan kita hidup di alam ini. Firman Allah SWT:" Tidak aku jadikan jin dan manusia kecuali untuk beribadah kepadaku.."

Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukanNya . Dan dengan
demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim..Terjemahan Doa Iftitah.

Akhir kata, semoga aqidah dan ketaqwaan kepada Allah semakin meningkat di tahun baru ini. Dan Semoga impian dan hajat yang ingin ditunaikan tercapai..ameen ya Rabb

No comments:

Post a Comment